Gıda İntoleransı ve Gıda Alerjisi Nedir?


Gıda intoleransı; tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı sindirim sisteminin verdiği tepkidir. Yani tüketilen gıda sindirim sistemi tarafından tam olarak sindirilemez. Sonuç olarak sindirim sistemi tahriş olur, hasar oluşur. Örneğin, Laktoz intoleransı.


Gıda alerjisi ise tüketilen bir gıdanın içinde yer alan bir maddeye karşı bağışıklık sisteminin verdiği tepkidir. Vücut tüketilen maddeye karşı savunma sistemini harekete geçirir ve antikor oluşturur. Bu şekilde aynı besin tekrar tüketildiğinde önceden üretilen antikor histamin kimyasalının açığa çıkmasına neden olur. Histamin de özellikle bazı gıda proteinlerine karşı aşırı duyarlılığa neden olmaktadır. Örneğin; Buğday, soya, yumurta, çilek gibi ürünlere karşı alerji


Belirtiler:


- Gıda İntoleransı: Mide kasılmaları, midede yanma, bulantı, kusma, baş ağrısı, halsizlik, şişkinlik gibi belirtilerle kendini gösterir.

- Gıda Alerjisi: Dilde, boğazda ya da gözlerde şişme, nefes darlığı, tansiyon düşüklüğü, baş dönmesi, bayılma, deride kaşıntı ve dökülme gibi belirtilerle kendini gösterir.


Gıda intoleransı veya alerjisi durumlarında yapılması gereken tek şey söz konusu gıdanın beslenmeden çıkarılmasıdır.

0 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör

ADRES: Tayakadın Köyü Köy Sokağı Trak Depo D Blok No:12 EDİRNE

MAİL: info@pilab.com.tr

TELEFON: 0284 268 65 00

FAX: 0284 268 65 01

© 2020 by PİLAB LABORATUVAR   TÜM HAKLARI SAKLIDIR

  • LinkedIn Sosyal Simge
  • Instagram