Gıdalarda Bulunan Mikroorganizmalar


Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar temel özelliklerine göre 3’e ayrılırlar.


- Saprofit mikroorganizmalar bozulmaya neden olmaktadır.

- Patojen mikroorganizmalar gıda zehirlenmelerine ve enfeksiyonlara neden olmaktadır.

- Yararlı mikroorganizmalar fermente et, yoğurt, bira-şarap gibi alkollü içeceklerin üretiminde rol oynarlar.


Gıda ve mikroorganizma arasındaki ilişki gıdanın besin öğelerine, pH değerine, su aktivitesine ve ortam nemi, sıcaklık gibi ortam şartlarına bağlıdır.


Gıdalarda bozulma nedenleri;


- Bakteri, maya, küf gibi mikroorganizmalar

- Böcekler

- Enzim faaliyetleri

- Kimyasal reaksiyonlar


Gıdalardaki yararlı bazı mikroorganizmalar;


- Turşu, bazı peynir çeşitleri, yoğurt üretiminde kullanılan “Laktik Asit Bakterisi”

- Bira, şarap, ekmek üretiminde kullanılan “Saccharomyces cerevisiae”

- Bira üretiminde kullanılan “Saccharomyces carlbergensis”

- Sirke üretiminde kullanılan “S.cerevisiae ve Acetobacter aceti”

- Kamembert peyniri üretiminde kullanılan “Penicillium camembertii”

- Rokfort peyniri üretiminde kullanılan “P. Roqueforti”

1 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör

ADRES: Tayakadın Köyü Köy Sokağı Trak Depo D Blok No:12 EDİRNE

MAİL: info@pilab.com.tr

TELEFON: 0284 268 65 00

FAX: 0284 268 65 01

© 2020 by PİLAB LABORATUVAR   TÜM HAKLARI SAKLIDIR

  • LinkedIn Sosyal Simge
  • Instagram