Gıdalarda Kadmiyum Tayini


Kadmiyum (Cd), doğal olarak oluştuğu gibi endüstriyel ve tarımsal kaynaklardan oluşabilen ağır metallerdir.


Gıda kaynaklı kadmiyum maruziyeti genellikle şu şekildedir:


- Tahıllar ve tahıl ürünleri

- Sebzeler

- Kabuklu yemişler

- Bakliyat

- Patates ve nişastalı kökler


Kadmiyum, öncelikle böbrekler için toksiktir ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Ayrıca kemik demineralizasyonuna neden olabilir.


Yapılan araştırmalara göre kadmiyum, insan kanserojen (Grup 1) olarak sınıflandırılır.


Kadmiyum maruziyeti en fazla, vejetaryenler, sigara içenlerde, çocuklarda ve hava kirliliği olan bölgelerde yaşayan insanlarda görülmektedir.


Kadmiyum Tayini, gıdalarda gerçekleştirilen önemli test parametrelerinden biridir.

3 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör