
Renklendiriciler; gıdalara renk katma, gıdanın rengini düzeltmeye yarayan katkı maddeleridir. Gıdaların tüketiciye daha cazip gelmesi, albenisinin artması gibi nedenlerden dolayı renklendiriciler kullanılmaktadır.
Gıdalarda kullanılan renklendiriciler; yapay ve doğal renklendiriciler olarak ikiye ayrılmaktadır.
Doğal renklendiriciler:
- Anatto: peynir, tereyağı, margarin,unlu gıdalar, çerez, çorba ve içeceklerde kullanılır.
- Sade Karamel: istiridye, soya, meyveler, konserve soslar, çikolata, şekerleme, bisküvilerde kullanılır.
- Karotenler: tereyağ, margarin, kek, sütlü içecekler ve meyve suyunda kullanılır.
- Likopen: domates ve pembe greyfurttan elde edilir.
Yapay renklendiriciler:
- Amarant: kek, meyve tatlı dolgular ve jölelerde kullanılır.
- Azorubin: şekerleme, marzipan ve jölelerde kullanılır.
- Brilliant Black BN: tatlılar, balık ezmesi, aromalı sütlü içecekler, dondurma, hardal, marmelatlar, soslar, keklerde kullanılır.
- Brown HT: çikolatalı kekte kullanılır.
- Eritrosin: konserve sebze, muhallebi, tatlı, pasta,biskuvi ve çerezlerde kullanılır.
- İndigatin: dondurma, tatlı, fırınlı mamuller, şekerleme ve bisküvilerde kullanılır.
- Tartrazin: renkli içecek, tatlı, reçel,unlu gıdalar, çerez, konserve balık ve hazır çorbalarda kullanılır