Gıdalarda Kurşun Tayini


Kurşun, organik ve inorganik formlarda oluşan çevrede baskın olarak bulunan bir metaldir. Kurşun, doğal olarak ve daha büyük ölçüde antropojenik faaliyetlerden kaynaklanan çevresel bir kirleticidir.


Kurşun toksisitesinin hedef organı, merkezi sinir sistemidir. Küçük çocuklarda gelişimsel nörotoksisitenin yanı sıra, kurşun yetişkinlerde kardiyovasküler etkilere ve nefrotoksisiteye de neden olabilir.


Kurşun gıdalar ile nasıl insan vücuduna girebilir?

  • Topraktaki kurşun, meyveler veya sebzelere geçerek tüketilebilir.

  • Bitkilerin içinde veya üzerinde bulunan kurşun yıkama veya diğer gıda işleme adımlarıyla tamamen giderilemez.

  • Kurşun içeren bitkileri veya suyu tüketen hayvanların insanlar tarafından tüketilmesi.

  • Kurşun, farkında olmadan üretim süreçlerine girebilir. Örneğin, kurşun içeren su tesisatı, gıda üretiminde kullanılan suyu kirletebilir.

  • Gıdaların servis edilirken veya içlerinde saklanırken kullanılan ürünlerin kurşun içermesiyle insan vücuduna girebilir.

İnsan vücudu üzerindeki olumsuz etkiler ve gıdalara kolayca bulaşma yolları nedeniyle gıdalarda "Kurşun Tayini" gereken önemli test parametrelerinden biridir.



4 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör