GDO Nedir?



Genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO), genetik mühendisliği yoluyla yapay olarak bir laboratuvarda üretilen canlı organizmalardır. Bitki, hayvan, bakteri ve virüs genlerinin kombinasyonlarını oluşturur. GDO’lu gıda üretiminin asıl sebebi bitkilerin ilaçlara ve zararlılara karşı dirençli olmalarını sağlamaktır.


Elmalarda kararmaya karşı direnç sağlamak gibi özellikleri yapay olarak geliştirmek amacıyla yapılan çalışmalardır. Biyoteknoloji endüstrisinin vaatlerine rağmen, şu anda piyasada bulunan GDO'lardan herhangi birinin daha fazla verim, kuraklık toleransı, gelişmiş beslenme veya başka herhangi bir tüketici faydası sunduğuna dair hiçbir kanıt yoktur.


GDO nun en önemli konusu güvenilirliğidir. Dünyada en fazla mısır, soya, pamuk ve kanola da GDO kullanılmaktadır. Bu ürünlerin GDO’lu ürünler; domates, patates, pirinç, balkabağı, buğday, ayçiçeği, yer fıstığı gibi birçok gıda da gerçekleştirilmektedir.


GDO günümüzde birçok bilim insanı tarafından zararlı görülmektedir. Gıdalardaki GDO’nun insan sağlığına çeşitli zararları vardır.


GDO’lu ürünlerin zararları şöyle sıralanabilir:

Özellikle GDO hamile kadınların kanında ve fetüste varlığı tespit edilmiştir. GDO varlığı nedeniyle besinler insan vücudunda tam parçalanamamıştır. GDO, Hormonal sistemi bozmakta, bazı hayvanlar üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle ekosisteme zarar vermektedir.

15 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör