Kıvam Artırıcılar


Gıda endüstrisinde ürünün renk, tat, görünüş gibi özelliklerini artırmak, raf ömrünü uzatmak gibi nedenlerden dolayı katkı maddeleri kullanılmaktadır. Katkı maddelerinin kullanımı son yıllarda tartışma konusu olsa da yapılan çalışmalarla bazı katkı maddeleri belirli limitlerle kullanılabilmektedir.


Gıdalarda en fazla kullanılan katkı maddelerinden biri de kıvam artırıcılardır. En çok kullanılan kıvam artırıcılar:


- Pektin (E404): Galakturonik asit moleküllerinin düz zincir halinde dizilmesi ile oluşan pektin, şekerle birleşince jel oluşturma özelliği vardır. Elma ve turuçgillerden elde edilmektedir. Reçel, jöle ve marmelat üretiminde kullanılmaktadır.


- Guar Gam (E412): Diğer adıyla Guaran, siyam baklasının besi dokusundan elde edilmektedir. Gıdalara kremsi yapı oluşturur, buzlanmayı önler, yapıyı geliştirir ve unlu mamullerde raf ömrünü uzatır. Sahlep, boza, aromalı içeceklerde kullanılmaktadır.


- Ksantan Gam (E415): Gıdalarda stabilizatör ve kıvam artırıcı olarak kullanılan ksantam gam, glikoz veya sakkarozun Xanthomonas campestris bakterileriyle fermantasyonu sonucu elde edilmektedir.


- Gum Arabik (E414): Acacia senegal ve Acacia seyal ağaçlarından üretilen doğal bir polisakkarittir. Sakız üretimi, içecek üretimi, şekerleme üretiminde kullanılmaktadır.


- Malto Dekstrin (E1400): Mısır, patates, buğday, arpa ve çavdardan elde edilebilen bir karbonhidrattır. Şeker kaplamalarda, yumuşak merkezli şekerlemelerde, fıstık ve leblebi kaplama işlemlerinde kullanılmaktadır.


- Karregenan (E407): Kırmızı deniz yosunlarından elde edilen doğal bir katkı maddesidir. Jel oluşturma özellikleri nedeniyle birçok üründe kullanılmaktadır.

2 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör