
Karbonhidratlar, temel yapısal bileşik ve tüm organizmalar için birincil derecede önemli enerji kaynağıdır. Hızlı ancak kısa süreli enerji sağlarlar. Hızlı emildikleri için kan şekerinin artmasına neden olurlar.
Karbonhidrat Türleri
- Basit Karbonhidratlar
Monosakkaritler
Disakkaritler
- Kompleks Karbonhidratlar
Polisakkaritler
Karbonhidrat İçeren Gıdalar
Karbonhidratlar gıdalarda; şeker, nişasta ve lif olmak üzere 3 formda bulunur.
Şeker olarak; bal, nektar, meyve, sebze, tatlı çeşitleri, çikolata
Nişasta olarak; pirinç, patates, fasulye, kepekli makarna, tahıl, kahvaltı gevrekleri
Lif olarak; fındık, tohumlar, kepekli ekmek, tam tahıllar, bakliyatlar, kahverengi pirinç