Karbonhidrat Nedir? Gıdalardaki Karbonhidrat Formları Nelerdir?



Karbonhidratlar, temel yapısal bileşik ve tüm organizmalar için birincil derecede önemli enerji kaynağıdır. Hızlı ancak kısa süreli enerji sağlarlar. Hızlı emildikleri için kan şekerinin artmasına neden olurlar.


Karbonhidrat Türleri


- Basit Karbonhidratlar

Monosakkaritler

Disakkaritler

- Kompleks Karbonhidratlar

Polisakkaritler


Karbonhidrat İçeren Gıdalar

Karbonhidratlar gıdalarda; şeker, nişasta ve lif olmak üzere 3 formda bulunur.


Şeker olarak; bal, nektar, meyve, sebze, tatlı çeşitleri, çikolata


Nişasta olarak; pirinç, patates, fasulye, kepekli makarna, tahıl, kahvaltı gevrekleri


Lif olarak; fındık, tohumlar, kepekli ekmek, tam tahıllar, bakliyatlar, kahverengi pirinç

9 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör