Konserve Ürün


Özellikle kışın sofraların vazgeçilmez gıdalarından biri de konservelerdir. Genel olarak konserveleme işlemlerinin amacı, gıdaların besin değerlerini kaybetmeden uzun süre depolanabilmesi, mevsiminde hazırlanan konservelerin yeri geldiğinde tüm yıl tüketilebilmesidir. Günümüzde de iş hayatının yoğunluğunda yemek hazırlamada kolaylık sağlaması açısından konserveler tercih edilmektedir.


Konserveleme işlemleri aslında basit tabiriyle bir gıda koruma tekniğidir. Eskiden daha yaygın biçimde evlerde hazırlanan konserve gıdalar, artık gıda teknolojisinin gelişmesiyle hazır olarak üretilmektedir.


Domates, biber, bezelye, mısır gibi birçok farklı gıdanın konservesi hazırlanabilmektedir. Konserve çeşitleri; meyve konserveleri, sebze konserveleri, haşlanmış gıda konserveleri, hazır yemek konserveleri, meze konserveleri sayılabilir.


Konserveler, taze sebze, meyvenin gerekli ısıl işlem (ticari sterilizasyon) uygulamaları ile hazırlanmaktadır. Konserveler cam, metal ya da yeni plastik ambalajlar da hermetik kapatma ile muhafaza edilir. Hazır konservelerin satın alımında özellikle ambalaj üzerindeki etiket kontrol edilmeli, uyarılar dikkate alınmalıdır. Ayrıca ambalaj kapağının bombe oluşturmuş olması durumunda mikroorganizma üremesi olduğu söylenebilir.


Konservelerin uzun süre gıdayı korumasında özellikle hava ile temas etmemesi, mikrobiyolojik üremenin önlenmesi etkilidir. Konserve gıdalar gerekli şartlara ve mevzuatlara uygun bir şekilde üretildiğinde çok faydalı ve sağlıklı gıdalar olarak tüketilebilirler.


Ama konserveleme işlemlerinin hatalı olması durumunda konserve gıdalar insan sağlığını tehdit eder duruma gelir. Konserve gıdaların özellikle sterilizasyon işleminin düzgün yapılmaması durumunda Clostridium botulinum üremesi sonucu “Botulizm” tehlikesi söz konusudur. Botulizm tehlikeli hatta ölümcül zehirlenmelere neden olmaktadır.

1 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör

© 2020 by PİLAB LABORATUVAR   TÜM HAKLARI SAKLIDIR

  • LinkedIn Sosyal Simge
  • Instagram