Laktoz Nedir? Laktoz İntoleransı ve Etkileri…


Laktoz; disakkarit formda sütte doğal olarak bulunan bir şekerdir. Bağırsaklarda salgılanan laktaz enzimi tarafından parçalanan laktoz, eğer laktaz enzimi yeteri kadar salgılanamazsa “Laktoz İntoleransı” denilen rahatsızlık ortaya çıkmaktadır.


Laktoz intoleransı sık olarak rastlanılan bir rahatsızlıktır. Toplumun % 75’inde laktoz intoleransı görülmektedir. Laktoz intoleransı bulunan insanlarda süt ve süt ürünleri tüketildiğinde sindirim problemlerine neden olmaktadır.



Laktoz intoleransının etkileri;

- Şişkinlik

- Karın krampları

- Mide bulantısı ve Kusma

- İshal


Laktozun bulunduğu gıdalar;

- İnek ve Keçi Sütü

- Peynir

- Dondurma

- Tereyağı


Laktoz problemi nedeniyle “laktozsuz süt” üretimi ve tüketimi artmıştır. Laktozsuz sütte, normal süte göre farklı olarak içerisinde az miktarda laktoz ve laktaz enzimi bulunmaktadır. Bu durum bağırsakta parçalanması gereken laktozun paket içerisinde laktaz enzimi tarafından parçalanması ve bağırsaklarda kolay sindirimini sağlar.


Laktozsuz süt dışında; süt ürünlerinin tüketilememesi nedeniyle önemli besin maddelerinde eksiklik görülmektedir. Bu nedenle laktoz içermeyen kalsiyum bakımından zengin soya sütü, badem sütü gibi gıdalar tüketilebilir.

1 görüntüleme0 yorum

ADRES: Tayakadın Köyü Köy Sokağı Trak Depo D Blok No:12 EDİRNE

MAİL: info@pilab.com.tr

TELEFON: 0284 268 65 00

FAX: 0284 268 65 01

© 2020 by PİLAB LABORATUVAR   TÜM HAKLARI SAKLIDIR