Protein Nedir? Görevleri, Faydaları… Gıdalardaki Protein Miktarları…


Protein; amino asitlerden oluşan, vücut yapı ve işlevlerini düzenleyen büyük moleküllerdir. Vücudumuzda kaslar, kemikler, cilt, enzimlerde yüksek miktarda protein bulunmaktadır.


Proteinler, vücudumuzda nörotransmiterler olarak görev almaktadırlar. Aslında proteinler bitki, virüs, bakteri, insan gibi tüm canlıların yaşam faaliyetlerini sürdürmeleri için önemli bir faktördür.

Proteinleri oluşturan 20 çeşit aminoasit bulunmaktadır. 20 amino asidin farklı kombinasyonları ile milyonlarca protein elde edilebilir.


3 farklı protein türü bulunmaktadır:


- Tamamlayıcı protein: insanlar için komple proteini sağlamak amacıyla iki veya daha fazla gıdanın bir araya getirilmesidir.

- Eksik proteinler: Bitkisel gıdalarda bulunmaktadır.

- Komple proteinler: Hayvansal gıdalarda bulunmaktadır.

Proteinlerin görevleri:

- Dokuyu onarır, güçlendirir.

- Antikor olarak, mikroorganizma gibi yabancı maddelere bağlanarak vücudun korunmasını sağlar.

- Enzim olarak, yeni molekül oluşumunu sağlar. Hücrelerdeki kimyasal reaksiyonların neredeyse tamamını gerçekleştirir.

- Haberci protein olarak, farklı hücre ve dokulardaki biyolojik süreçlerin koordinasyonu için sinyaller sağlar.

- Yapısal bileşen olarak, hücrelere yapı ve destek sağlar.

- Taşıma/Depolama proteini olarak, vücuttaki küçük molekülleri bağlar.


Peki Protein İçeren Gıdalar Hangileridir?


- Ton Balığı, Somon

- Yoğurt

- Süt

- Makarna

- Fındık

- Yumurta

- Tavuk

- Peynir


Gıdalardan alınması gereken günlük protein miktarı kilo başına 0,8 gramdır.


10 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör

© 2020 by PİLAB LABORATUVAR   TÜM HAKLARI SAKLIDIR

  • LinkedIn Sosyal Simge
  • Instagram