Solanin Zehirlenmesi


Solanin patestes sürgününden ve domasten elde edilen, bitkilerin yaprak, meyve, yumru gibi kısımlarında yer alan zehirli bir maddedir.


Küçük miktarı dahi çok zehirlidir. Bakteri ve mantar öldürücü etkileri dışında uyuşturucu özelliği nedeniyle epilepsi tedavisinde de kullanılmaktadır.


Özellikle satışa sunulan patatesler solanin taramasından geçirilmiş olmalıdır. Solanin miktarı 0,02 mg/g’dan az olmalıdır. 1 mg/g veya daha fazla solanin içeren gıdalar zehirlenmeye neden olmaktadır.


Solanin zehirlenmesinin belirtileri;


- Mide bulantısı

- İshal ve kusma

- Mide krampları

- Boğaz yanması

- Baş ağrısı, baş dönmesi

- Halisülasyon


Solanin miktarı özellikle yeşillenmiş patateslerde artış göstermektedir. Kan içerisinde 200-400 mg zehirin salınması ölümcül etkiye sahiptir.

2 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör