Tahıl ve Tahıl Ürünlerinin İnsan Beslenmesi ve Sağlık Açısından Önemi


Türkiye’de her yıl yaklaşık 11,6 milyon ha alana tahıl ekilmekte ve 37,7 milyon ton üretim yapılmaktadır. Tahıllar binlerce yıldır insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.

Tahıl ve tahıl ürünleri özellikle karbonhidrat, protein, lifler, E ve B vitaminleri, sodyum, magnezyum, çinko, azot, fosfor ve potasyum gibi makro ve mikro besin elementleri içerdiği için önemli enerji kaynağıdır.


Tahılların Tüketilme Nedenleri:


- Besin değeri

- Ucuz, kolay temin edilmesi

- Depolama ve taşıma kolaylığı

- Erken bozulmaması

- Enerji kaynağı olması


Günlük enerji ihtiyacının %55-65’i tahıllardan sağlanmaktadır. Türkiye’de tahıllardan en fazla buğday tüketilmektedir. Özellikle ekmek, yufka, erişte, kuskus gibi unlu mamullerin üretiminde kullanılmaktadır.


Tahıl tanesi 3 katmandan oluşmaktadır:

Kepek, Endosperm, Ruşeym


Günümüzde kullanılan öğütme teknolojisi ile tahılların besleyici kısımları undan uzaklaştırılmaktadır. Bu nedenle artık tam tahıllı gıdalar tüketilmesi desteklenmektedir.


Tam tahıllı gıda tüketiminin faydaları:


- Kardiyovasküler hastalık riskini, diyabet riskini düşürür.

- Obezite riskini düşürür.

- LDL kolesterolü düşürür.


35 görüntüleme0 yorum

Son Paylaşımlar

Hepsini Gör