//script in header

Gıdalarda Vibrio cholerae ve Vibrio parahaemolyticus Aranması


Vibrio bakterileri, doğal olarak belli kıyı sularında yaşamakta ve su sıcaklıklarının daha yüksek olduğu aylarda daha yüksek konsantrasyonlarda bulunmaktadır. Bazı vibrio bakteri türleri, insanlarda vibrioz olarak bilinen bir hastalığına neden olmaktadır. Hastalığa neden olan en yaygın türler vibrio parahaemolyticus ve vibrio cholerae bakterileridir.

Bu bakteriler ABD’de her yıl yaklaşık 80 bin hastalığa ve yüzden fazla ölüme neden olmaktadır. Genel olarak hastalık, çiğ veya az pişmiş kabuklu deniz ürünlerini tüketilerek (özellikle istiridye) ya da bir yarayı deniz suyuna maruz bırakarak enfekte olmaktadır (özellikle nehirlerin deniz ile buluştuğu yerlerde). Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin, özellikle kronik karaciğer hastalığı olanların hastalığa yakalanma olasılıkları daha yüksektir.

Vibrio parahaemolyticus ve vibrio cholerae, deniz ürünleri kaynaklı enfeksiyonlarla bağlantılı başlıca vibrio türleridir. Bu bakteriler esas olarak ılıman bölgelerde gelişmektedir. İstiridye, kısmen pişmiş veya hatta çiğ olarak yenilebilir canlılardır. Bu nedenle özellikle tropikal bölgelerde tüketicilerin sağlığı için çok yüksek bir risk oluşturmaktadır.

Vibrio konsantrasyonu, coğrafi ve hidrografik koşullara bağlıdır. Bu bakterileri filtrelemede belirleyici faktörler, türleri, su kolonundaki konumları ve sudaki kalıcılık süreleridir. Vibriolar, deniz ve nehir ağzı ortamlarının doğal yapılarının bir parçasıdır ve vibrio parahaemolyticus ve vibrio cholerae türleri insanlar için patojendir.

Laboratuvarlarımızda TÜRKAK akreditasyonu ile ilgili yasal düzenlemelere ve standartlara uygun bir şekilde "Vibrio cholerae ve Vibrio parahaemolyticus Aranması" gerçekleştirilmektedir.

FİYAT TEKLİFİ ALIN

Test Talepleriniz İçin Bize Ulaşabilirsiniz.
Teklif Al