//script in header

Aflotoksin Tayini

Aflotoksin Tayini


Aflatoksinler, gıda ve yemlerde fungus türleri tarafından üretilen, tüketilen gıda ve yemler aracılığıyla insan ve hayvan sağlığını olumsuz etkileyen mikotoksinlerdendir. Aflotoksinler toksik özelliğe sahip, umonisinler, okratoksinler, zearalenonlar ve trikotesenler gibi günümüzde bilinen birçok mikotoksinden biridir. Aflatoksinler Aspergillus flavus, A. parasiticus ve A. nomius tarafından üretilmektedir.

B1, B2, G1, G2 olmak üzere dört (4) çeşit aflotoksin oluşmaktadır. Saydığımız 4 çeşit dışında süt toksini olarak da bilinen, çoğunlukla süt ve süt ürünlerinde rastlanan Aflotoksin M1 bulunmaktadır. Aflotoksin B1 yemler ile hayvanlar tarafından hayvan vücuduna alınır ve metabolize olarak Aflotoksin M1’in oluşmasına neden olur. Tüm çeşitlerin toksisite sıralaması B1>M1>G1>B2>G2 şeklindedir.

Aflotoksinler tüm mikotoksin çeşitleri gibi, hasat zamanında, depolama sıralarında kontamine olarak bulaşabilirler. Yüksek toksisiteleri nedeniyle sağlık sorunlarına neden olabilirler. Genellikle Kuru meyveler, mısır, buğday, arpa, pirinç, fındık, fıstık / yer fıstığı, süt ve peynir gibi birçok gıdada tespit edilebilir ve bu gıdalarda “Aflotoksin Tayini” gerçekleştirilmektedir.

GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

11 Mart 2022