//script in header

Akrilamid Tayini

Akrilamid Tayini



Akrilamid, nişasta içeren gıdaların fırınlanarak, kızartılarak ya da kavurularak pişirilmesi ile oluşan bir proses kirleticisidir. Gıda işletmelerinde akrilamid seviyelerini anlamak ve azaltmak önemli bir konudur.

Akrilamid Analizinin genellikle gerçekleştirildiği gıdalar:
• Patates kızartması,
• Patates cipsi/cips,
• Bisküvi
• Kahve

Akrilamid Tayini ile işlenmiş gıdalarda akrilamid seviyelerinin doğru tespit edilebilmesi ve çıkan sonuca bağlı olarak alınacak önlemlerin belirlenebilmesi hedeflenir.

Akrilamid oluşumunun ana nedeni, Maillard reaksiyonu olarak bilinen bir amino asit ile indirgeyici şekerler arasındaki reaksiyondur.

04 Eylül 2023