//script in header

Balda Rutubet (Nem) Tayini

Balda Rutubet (Nem) Tayini


Higraskopik, yani mükemmel su emme özelliğine sahip bal, çok miktarda çeşitli şekerler, az miktarda da amino asit, lipit, vitamin ve mineral içeren viskoz bir sıvıdır. Su emme özelliği nedeniyle çevresel şartlara göre nem içeriği değişiklik gösterebilir. Özellikle de depolama koşullarına bağlı olarak balda nem içeriği etkilenebilir.

Balda nem miktarının artması ile su içeren bal mayalanır ve alkol üreten bu mayalar nedeniyle balda belirgin bir şekilde ekşi bir tat ve küçük kabarcıklar, yüzey kabarması veya köpüklenme görülebilir. Neme bağlı olarak gerçekleşen fermantasyon balın tat özelliklerini etkilediğinden nem içeriğinin net olarak belirlenmesi gerekir.

Balda gerçekleşme riski olan fermantasyon işleminin şartları şöyledir:
- %18'den az nem içeriği için, maya 1000'i geçmezse fermantasyon olmaz.
- %18 ile %19 arasında, maya 10'u geçmezse fermantasyon olmaz.
- %19'dan fazla nem içerik, her durumda fermantasyon tehlikesi vardır.

31 Temmuz 2023