Baldaki Enzim Aktivitelerinin Tayin
Baldaki Enzim Aktivitelerinin Tayin
![](/Content/17/Blog/pilab-enzim.jpg)
Bal, tüketiciye ulaşana kadar geçen sürede depolama, işleme, taşıma aşamalarında birçok etmenden etkilenebilir. Özellikle enzim miktarı açısından zengin olan balda tağşiş olup olmadığını ya da yüksek sıcaklıkta işlem görüp görmediği hakkında bilgi sahibi olabilmek için enzim aktivitelerinin tayini önemli bir test parametresidir.
Balda majör enzimler olarak bilinen oksidaz, intervaz, diastaz, katalaz ve asit fosfataz gibi enzimler balın olgunlaşma durumu, tazeliği, tağşişi, işlenmesi hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar. Balda enzim aktivitelerinin tespiti ile balın yüksek ısı uygulanması tespit edilebilir. Balda 55 C’nin üzerinde ısıl işlem uygulanması ile diastaz sayısında düşüş görülebilir.
Balda diastaz sayısının düşük olması bala katkı maddesi ile edildiğinin de göstergesi olabilir. Temelde balda enzim miktarlarındaki değişikliğin tespit edilmesi için “Balda Enzim Aktivitelerinin Tespiti” gerçekleştirilerek bal hakkında fikir sahibi olunabilir.
GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.