//script in header

Benzoik Asit ve Sorbik Asit Tayini

Benzoik Asit ve Sorbik Asit Tayini

Sodyum, potasyum veya kalsiyum tuzları formunda kullanılan benzoik asit ve sorbik asit, iyi çözünür ve yaygın kullanılan gıda koruyucularından biridir. Gıdalarda birçok koruyucu madde kullanılmaktadır. Gıda katkı maddelerinin varlığı tüketiciler için sağlık açısından zararları tartışma konusu olmaktadır. Gıdalarda koruyucu kullanımının nedeni, gıdaları mikroorganizmalara, çevresel şartlara karşı korumak ve raf ömrünü uzatmak olarak sıralanabilir.

Benzoik asit ve Sorbik asidin E kodları;

Benzoik asit – E210
Sorbik asit – E200

Benzoik asit ve Sorbik asit, maya, küf ve bakterilerin büyümesini geciktirerek gıdalarda koruma sağlar. Benzoik asit ve Sorbik asit, ketçap, gazlı ve gazsız içecek, içecek konsantrelerinde kullanılmaktadır. Daha çok sodyum tuzu halinde kullanılan benzoik asit, antimikrobiyeldir. En yaygın kullanım nedeni benzoik asidin suda çözünmesinin düşük olmasıdır.

Sorbik asit ise bakterilere karşı antimikrobiyel etkisi sınırlı olsa da maya ve küflere karşı geniş spektrumlu bir aktiviteye sahiptir. Benzoik Asit ve Sorbik Asit Tayini, Gıda Yönetmeliğine uygun olarak koruyucuların kullanılıp kullanılmadığının tespit edilmesi için gerçekleştirilen testlerdendir.

16 Mayıs 2023