//script in header

Bitkisel ve Hayvansal Yağlarda Cold Testi

Bitkisel ve Hayvansal Yağlarda Cold Testi

Ekstrakte edilen yağlarda uygulanmayan Cold Testi, bitkisel ve hayvansal yağlarda, vinterizasyon ya da stearin giderme proseslerinin indeksi olarak gerçekleştirilen Cold Testi, 0oC - 4oC sıcaklıkta bitkisel ve hayvansal yağların çökelti oluşumuna karşı gösterdiği direncin tespit edilmesidir.

Cold Testi ile yağlarda görülen bulanıklaştırma maddeleri, triasilgliseroller (TAG) veya balmumu esterleridir.

- Yağ numunesi öncelikle süzgeç kağıdından süzülür.
- Süzülen yağ 130oC’ye ısıtılır.
- Isıtılmış numune deney şişelerine konularak iyice kapatılır.
- Şişelenmiş numuneler buz-su banyosuna daldırılarak 6 saat bekletilir.
- 6 saat sonunda kontrol edilir. Değerlendirilir.
- Sonraki değerlendirme 24 saat sonunda yapılır.

UNE 55042: Animal and Vegetables Oil. Cold Test.

Bitkisel ve hayvansal yağlarda, Cold Testi sonucunda istenilen bulanıklık oluşmamasıdır.

01 Ağustos 2023