//script in header

Gıda Katkı Maddesi Nedir, Ne Değildir?

Gıda Katkı Maddesi Nedir, Ne Değildir?


Her gıda kendine özgü bir kimyasal profile sahiptir. Gıdaların tadını, değerini, rengini, kalitesini de belirleyen içerdikleri kimyasal bileşiklerdir.

Gıda kimyasal içerikleri tuz, un, şeker gibi gıda bileşenleri ve gıdayı hazırlama ve işleme sırasında eklenen gıda katkı maddeleridir.

Gıda katkı maddeleri; “besleyici değeri olsun veya olmasın, tek başına gıda olarak tüketilmeyen ve gıdanın karakteristik bileşeni olarak kullanılmayan, teknolojik bir amaç doğrultusunda üretim, muamele, işleme, hazırlama, ambalajlama, taşıma veya depolama aşamalarında gıdaya bilerek eklenen ve kendisinin ya da yan ürünlerinin, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni olması beklenen maddelerdir.

Türk Gıda Kodeksi kapsamında gıda katkı maddelerinin kullanım amacı ve miktarları belirlenmiştir. Gıda katkı maddeleri; bulaşanları ve besin öğesi olarak eklenen vitamin, mineral gibi bileşikleri kapsamamaktadır.

Peki Neler Gıda Katkı Maddesi Değildir?

Gıda Bulaşanı: Gıdaya bilinçli olarak katılmayan, gıda işleme sürecinde oluşan veya çevreden bulaşan maddelerdir. Genel olarak bitki ve hayvan ilaç kalıntılarını kapsamaktadır. Pestisit kalıntıları, veteriner ilaç kalıntıları, ağır metaller, mikotoksinler, dioksin, PCB örnek verilebilir.

Gıda Bileşenleri: Şeker, süt tozu gibi ürünler gıda bileşeni oldukları halde katkı maddesi zannedilmektedir.

Gıda katkı maddeleri, doğal, doğala özdeş veya sentetik olabilir. Ancak katkı maddelerinin kullanılabilmesi için bazı şartları sağlaması gerekmektedir:

- İnsan sağlığı açısından zararsız olduğu kanıtlanmalı
- Tüketici beklentisini karşılaması gerekli
- Saflık kriterleri belirlenmiş ve kontrol edilebiliyor olmalı

GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

11 Mart 2022