//script in header

Gıdalarda Kadmiyum Tayini

Gıdalarda Kadmiyum Tayini


Kadmiyum toksik bir elementtir. Kadmiyuma maruz kalmak insanlarda olumsuz sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Kadmiyum iyonları sebzeler tarafından kolayca emilir ve hayvansal gıdalarda esas olarak karaciğer ve böbreklerde dağıtılır. En yüksek kadmiyum konsantrasyonları pirinç, buğday, istiridye, midye ve hayvanların böbrek korteksinde bulunur. Gıda örneklerinde eser miktarda Cd(II)'nin belirlenmesi, çeşitli faktörler, özellikle düşük konsantrasyon ve matriks etkileri nedeniyle zordur.

“Türk Gıda Kodeksi Gıda Maddelerindeki Bulaşanların Maksimum Limitleri Hakkında Tebliğ” kapsamında gıda maddelerinde bulunabilen nitrit ve nitratları, mikotoksinleri, bakteriyal toksinleri, ağır metalleri, 3-monokloropropan-1,2-diolü, dioksinler, furanlar, dioksin benzeri poliklorlubifenilleri (PCB), polisiklik aromatik hidrokarbonlar ile erusik asitin limitleri belirtilmiştir.

Kadmiyumda toksik etkileri nedeniyle gıdalarda belirli limitlerle sınırlandırılmıştır. Söz konusu tebliğ kapsamında aşağıda belirtilen gıdalarda “Kadmiyum Tayini” gerçekleştirilmesi gereken önemli test parametrelerinden biridir.

• Sığır, koyun, domuz ve kanatlı eti (sakatatları hariç)
• At eti (sakatat hariç)
• Sığır, koyun, at, domuz ve kanatlı hayvanların karaciğeri
• Sığır, koyun, at, domuz ve kanatlı hayvanların böbreği
• Balık eti
• Aşağıdaki balık türlerinin etleri
- Hamsiler(Engraulis sp.)
- Torik (Sarda sarda)
- Karagöz (Diplodus vulgaris)
- Yılanbalığı (Anguilla anguilla)
- Kefal (Mugil labrosus labrosus)
- İstavrit (Trachurus sp.)
- Louvar veya luvar (Luvarus imperialis)
- Sardalya (Sardina pilchardus)
- Sardalya türleri (Sardinops sp.)
- Orkinos (Thunnus sp. ve Euthynnys sp., Katsuwonus pelamis)
- Dilbalığı (Dicologoglossa cuneata)
• Kılıçbalığı (Xiphias gladius) eti
• Kabuklular (yengeç etinin kahverengi kısmı, istakoz ve benzeri büyük kabukluların (Nephropidae ve Palinuridae) baş ve göğüs etleri hariç)
• Çift kabuklu yumuşakçalar
• Kafadan bacaklılar (iç organları hariç)
• Tahıllar (kepek, embriyo, buğday tanesi ve pirinç hariç)
• Kepek, embriyo, buğday tanesi ve pirinç
• Soya fasulyesi
• Sebzeler ve meyveler (yapraklı sebzeler, taze otlar, mantar, çam fıstığı, saplı sebzeler, köklü sebzeler ve patates hariç)
• Lifli sebzeler, taze otlar, kereviz ve kültür mantarı
• Saplı sebzeler, kereviz hariç köklü sebzeler ve patates (patates için verilen limit soyulmuş patatese uygulanır)

GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

11 Mart 2022