//script in header

Gıdalarda Tatlandırıcı Tayini

Gıdalarda Tatlandırıcı Tayini



Düşük kalorili, besin değeri olmayan, istenmeyen tatları sınırlamak, hem görünümü hem de tadı düzenlemek için gıdalarda tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Şeker başta olmak üzere çeşitli tatlandırıcıların uzun süreli tüketimi ile bağırsak florasında değişiklik, obezite ve diyabet dahil olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir.

Bu nedenle şeker ve türevleri yerine besleyici olmayan, yapay tatlandırıcıların kullanımı artmıştır. Bu tatlandırıcılar genellikle yüksek yoğunluklu tatlandırıcılar olarak tanınırlar çünkü daha düşük bir miktarda şekerle aynı tatlılığı elde edebilirler.

İlgili yönetmelik ve standartlar kapsamında gıdalarda kullanılabilir yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların maksimum limitleri belirtilmiştir. Bu nedenle özellikle hazır gıdalarda “Yapay Tatlandırıcı Tayini” gerçekleştirilmektedir.

Yapay Tatlandırıcıların tatlılık değerlerinin şekerlere göre oranları aşağıdaki gibidir.

- Asesülfam- K 200x
- Aspartam 180x
- Neotam 7000x
- Sakkarin 300x
- Sükraloz 600x

31 Temmuz 2023