//script in header

HMF Analizi

HMF Analizi



HMF yani Hidroksimetil Furfural, özellikle bal severlerin bildiği ve sorguladığı bir risktir. HMF balda asitli ortamda hekzosun parçalanması veya Maillard reaksiyonu esnasında elde edilen bir ara üründür. Genel olarak balda ve pekmezde HMF birçok etmenden etkilenmektedir. Bu etmenler: zaman, sıcaklık, su aktivitesi, katalizör miktarı ve kullanılan şeker olarak sıralanabilir.

Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliğine göre balda HMF miktarı 40 mg/kg olarak sınırlandırılmıştır. Balın işlem görmesi esnasında uzun süreli olarak ısıtılmasıyla balda HMF oluşması görülmektedir. Özellikle uygun olmayan şartlarda balın depolanması ile HMF miktarı artmaktadır. Şeffaf ambalajlı balın güneşte uzun süreli kalması depolanması örnek olarak verilebilir.

HMF’nin bal ile yüksek dozlarda tüketilmesi ile üst solunum, göz, deri ve mukozayı tahrişi görülebilir. Yapılan çalışmalar HMF alımının tümör oluşum riskini artırdığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle balda HMF Tayini gerçekleştirilen önemli test parametrelerinden biridir. Balın satışa sunulabilmesi için HMF oranının tespit edilmesi gerekmektedir.

GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

11 Mart 2022