//script in header

Kükürt dioksit (SO2) Tayini

Kükürt dioksit (SO2) Tayini


Kükürt dioksit (SO2), gıda sektöründe yaygın olarak kullanılan, keskin kokulu, renksiz bir gazdır. Gıdalarda genellikle koruyucu olarak kullanılmaktadır. Antimikrobiyal özelliği nedeniyle şarap, bira, sirke, meyve suyu, kuru meyve, kuruyemiş, patates ve konserve sebzeler gibi gıdalarda bozulmayı önlemek amacıyla yaygın olarak kullanılan katkı maddelerindendir.

İlgili yönetmelikler kapsamında Kükürt dioksit (SO2) günlük alım miktarı 50 mg ile sınırlandırılmıştır. Özellikle kuru meyvelerde kükürtleme işleminde kullanılır ve Kükürt dioksit (SO2) kalıntıları istenmeyen tat değişimine, vitaminlerin parçalanmasına neden olabilir. Tam olarak Kükürt dioksit (SO2) kullanımının nedenleri sıralayacak olursak;

- Kurutulmuş meyve üretiminde enzimatik veya enzimatik olmayan reaksiyonların kontrol altında tutulması
- Mikroorganizma gelişimini önlemek
- Raf ömrünü artırmak

Gıda üretiminde kullanılan Kükürt dioksit (SO2) miktarı kullanılacak gıdanın yapısı, yöntem, saklama koşullarına göre değişiklik gösterebilir. Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğine göre kullanım miktarları;

- Şaraplarda 200 ppm
- Kuru meyve ve sebzelerde 2000 ppm

Gıdalarda Kükürt dioksit (SO2) Tayini ile ilgili yönetmelik ve standartlara uygunluğunun tespiti sağlanabilir. Kükürt dioksit (SO2) Tayini için Nanolab Gıda Analiz Laboratuvarı ile iletişime geçebilirsiniz.

15 Mayıs 2023