//script in header

Monosodyum Glutamat (MSG) Tayini

Monosodyum Glutamat (MSG) Tayini



Monosodyum Glutamat; kimyasal olarak 2-amino pentan dioik veya 2-amino glutarik asit olarak bilinir. Monosodyum Glutamat (MSG), geleneksel asya mutfağında yaygın olarak kullanılan bir lezzet artırıcıdır. Monosodyum Glutamat gastrointestinal sistemde hızlıca emilir. Bu durumda kan plazmasındaki glutamat düzeylerini yükseltebilir.

Yapılan çalışmalarda yüksek miktarda MSG tüketiminin beynin kan-beyin bariyeri tarafından korunmayan bölgelerinde hasara neden olduğu, bu nedenle de çeşitli kronik rahatsızlıklara neden olabileceği anlaşılmıştır.

Türk Gıda Kodeksi – Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde belirtildiği üzere gıda ürünlerinde maksimum bulunabilecek MSG miktarı 0,10 g/kg’dır. Gıda analizleri kapsamında gıdalara renk, tat, tekstür, lezzet verme amacıyla kullanılan Gıda Katkı Maddelerinin tayini gerçekleştirilmektedir. Söz konusu yönetmelik ile kontrol altında tutulan ve kullanımı serbest, kısıtlı ya da yasak olan katkı maddeleri tespit edilebilir.

16 Ağustos 2023