//script in header

Sahte Bal Testleri

Sahte Bal Testleri



Bal, her yaştan insanın sağlıklı yaşam için tükettiği değerli bir gıdadır. Hem üretim süreci hem de değerli oluşu nedeniyle tüketiciler, satın aldığı balın sahte olmadığından emin olmak ister. Sahte balı üretmek için birçok taklit ve tağşiş yöntemi kullanılmaktadır. Nişasta, yapay fruktoz şurubu, yüksek fruktoz şurubu, maltoz şurubu ve sükroz suyu gibi ucuz şeker maddeleriyle karıştırmak veya doğrudan bal taklit etmek için maltoz ve şurup kullanmak gibi farklı yöntemlerle sahte bal üretilmektedir.

Market raflarında satılan bal çeşitlerinin sahte olup olmadığının tespiti için bazı test ve analiz işlemlerinden geçmek gerekmektedir.

- Duyusal Test: Gerçek ve sahte balın, duyusal olarak kalite ve saflığının bozulup bozulmadığının tespit edilmesi için, görsel, koku, tat ve el dokunuşu olarak değerlendirilir.

- Polarimetri: Farklı optik aktiviteye sahip maddelerin eklenmesiyle balın sahip olduğu sabit optik rotasyon değişir. Polarimetri ile bala eklenen şekerin tespit edilmesi mümkündür.

- Fiziksel ve Kimyasal Testler: Balın fiziksel ve kimyasal özellikleri arasında nem, karbonhidrat, amilaz değeri, hidroksimetil furfural (HMF), asitlik, iletkenlik, pH, yoğunluk, viskozite, reoloji, renk vb. parametreleri ölçerek balın kalitesi ve tağşişi hakkında bilgi sahibi olunabilir.

- Enzim Aktivitesi Balın eşsiz tıbbi ve sağlık hizmeti işlevi, enzimiyle yakından ilgilidir. Bal, amilaz, sükraz, glikoz oksidaz, katalaz, redüktaz, lipaz, proteaz ve benzeri gibi çeşitli enzimler içerir. Amilazın ölçülmesi kolay ve ısınması kararsız olduğundan, içeriği genellikle balın ısı derecesini ve depolama süresini ölçmek için bir kalite indeksi olarak kullanılır.

- Diferansiyel Taramalı Kalorimetri (DSC): DSC, balın orijinalliğini belirlemek için doğal bal ve şurup balının termodinamik özelliklerindeki farkı kullanır.

- Nükleer Manyetik Rezonans (NMR): NMR, içeriklerini tespit etmek için baldaki glikoz, fruktoz ve sükroz gibi tağşiş edilmiş maddelerin karakteristik piklerini belirlemek için nükleer manyetik rezonans spektroskopisinin kullanılmasını ifade eder.

- Kromatografi: Doğal bal, bitki uçucu bileşenleri, bitki ikincil metabolitleri, arı salgıları vb. gibi bitkilerden elde edilen bazı özel içerikler içerirken, tüm sahte ballar bu özel içerikleri içermez. Kromatografik analiz, tek bileşenli algılama veya çok bileşenli parmak izi analizi olabilen baldaki farklı bileşenlerin ayrılması ve saptanması için kullanılır.

- Karbon İzotop Oranı Kütle Spektrometresi (IRMS): İzotop oranı, balın C4 bitki şekeri ile karıştırılıp karıştırılmadığını belirleyebilir.

15 Haziran 2023