//script in header

Stafilokokal Enterotoksin Aranması ELISA Metodu

Stafilokokal Enterotoksin Aranması ELISA Metodu



Kısaca ELISA metodu olarak bilinen enzime bağlı immünosorbent testi (enzyme-linked immunosorbent assay), çeşitli örneklerden proteinleri ve antijenleri tespit etmek ve ölçmek için yaygın olarak kullanılan bir test yöntemidir. Gıda maddelerindeki stafilokokal enterotoksinlerin saptanmasına yönelik olarak bu test yöntemi geliştirilmiştir. Bilinen tüm stafilokok enterotoksinleri bu yöntemle tespit edilmektedir.

Gıda kaynaklı hastalıklar, sağlığa yönelik en büyük tehditlerden biri haline gelmiştir. Staphylococcus aureus, dünya genelinde gıda kaynaklı çok önemli bir patojendir ve gıda maddelerinin kirletici maddesi olarak çok sık karşılaşılmaktadır. Bazı staphylococcus aureus suşları tarafından üretilen stafilokokal enterotoksinler, gıda zehirlenmesi salgınlarına yol açmaktadır. En yaygın semptomlar, mide bulantısı, kusma, ishal ve kramplardır. Bütün sağlık kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları için stafilokokal enterotoksinleri hızlı ve doğru bir şekilde tespit etmek ve tanımlamak büyük güçlük yaratmaktadır, ancak acil ihtiyaçtır.

Şu anda, bakteriyel kontaminasyonun neden olduğu gıda kaynaklı hastalıklar, insan sağlığını ve gıda güvenliğini etkileyen en büyük problemdir. Staphylococcus aureus, 7 ile 49 derece arası sıcaklıkta ve 4,2 ile 9,3 arası pH değer aralığında gelişebilmektedir. Bu mikroorganizma, çeşitli gıdalarda büyümeye uyum sağlamakta ve enterotoksin salgılayarak gıda zehirlenmesine neden olmaktadır.

Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı özellikle halk sağlığı açısında gıda sektöründe düzenli gerçekleştirilmesi gereken test parametrelerinden biridir.

TEKLİF ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

11 Mart 2022