//script in header

Yağ Asitleri Kompozisyonu Tayini (Erusik Asit)

Yağ Asitleri Kompozisyonu Tayini (Erusik Asit)


Yağlı tohumların işlenmesiyle elde edilen yağlar; insan beslenmesi ve sağlığı açısından önemli bir yere sahiptir. Yağ asitlerinin kompozisyonu ve oranları yağların fiziksel ve kimyasal özelliklerini etkilemektedir.

Yağ elde edilen bitkilerin yağ asitleri kompozisyonları sabit değildir. Yağ asitleri kompozisyonunun farklı koşullar altında değişmesi yağın kalitesini etkilemektedir. Yağ asitlerinin dağılımı ve pozisyonu; bir yağın kalitesi, yağın kalitesi, besleme, teknolojik ve işleme değerleri ile ilişkilidir.

Erusik Asit Tayini

22 karbonlu tekli doymamış bir yağ asidi olan “Erusik Asit” kolza ve hardal gibi aynı familyadan birçok bitkinin tohumlarında yüksek oranda bulunmaktadır. Erusik asidin hayvanlar üzerinde yapılan deneylerle toksik etkileri görülmüştür.

Bu durum erusik asit içermeyen kolza yağı üretme konusunda adımlar atılmasını sağlamıştır. Kanola yağı olarak adlandırılan bu yağ çeşidi günümüzde de tercih edilen önemli bir yağ halini almıştır.

Kolza içerdiği erusik asit miktarına göre sınıflandırılmaktadır:

- %45 - %60 oranında içeriyorsa “Yüksek Erusik Asitli Kolza (HEAR)”
- %35 - %40 oranında içeriyorsa “Orta Erusik Asitli Kolza”
- %0,03 oranında içeriyorsa “Düşük Erusik Asitli Kolza”

Türk Gıda Kodeksi kapsamında Erusik Asit, yağlarda ve %5 oranından fazla yağ ilave edilmiş gıdalarda bulunması gereken miktar sınırlandırılmıştır

GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

11 Mart 2022