//script in header

Zeytinyağında Taklit - Tağşiş Testleri

Zeytinyağında Taklit - Tağşiş Testleri

Yüksek maliyetli gıdalarda tağşiş, daha düşük bileşenlerin karıştırılmasıyla gerçekleştirilmektedir. Duyusal kalitesi ve besleyici faydaları nedeniyle tercih edilen zeytinyağı, ucuz yağlarla karıştırılarak taklit ve tağşiş yapılır. Yemeklik yağlarda çeşitli bitkisel yağlar karıştırılıp, etikette uygun şekilde belirtilebilir. Ancak ortaya çıkan karışım etikette belirtilen karışım oranlarından sapıyorsa veya karışımın orijinali olarak satılıyorsa yağa tağşiş yapılmış demektir. Sızma zeytinyağı tağşişinde yaygın olarak kullanılan yenilebilir yağlar, düşük kaliteli zeytinyağı (rafine veya prina zeytinyağı) veya mısır, yer fıstığı, pamuk tohumu, ayçiçeği, soya fasulyesi ve haşhaş tohumu yağları gibi diğer bitkisel veya tohum yağları olabilir.

Türkiye, dünyanın en büyük zeytinyağı üreticilerinden biridir ve zeytinyağına tağşiş yapmak için genellikle piyasa fiyatı daha düşük olan pamuk tohumu, kolza tohumu, ayçiçeği ve mısır yağları kullanılmaktadır. Zeytinyağında bitkisel veya tohum yağlarını tespit etmek ve miktarını belirlemek için çok sayıda metodoloji mevcuttur. Kromatografik yöntemlerin uygulanmasını içeren teknikler yaygın olarak uygulanmaktadır. Zeytinyağında Taklit ve Tağşiş Testleri ile tüketicilerin kandırılması önlenmiş ve sağlığı korunmuş olur.

31 Mayıs 2023